Takmer 300 účastníkov protestného zhromaždenia pokojne kráča k divadlu

14.08.2009 Prešov

Prešov 14. augusta (TASR) – Takmer 300 účastníkov ohláseného protestného zhromaždenia Ľudia proti násiliu, ktoré sa dnes koná v Prešove, sa približne o 17.30 h pohlo od autobusovej stanice.
Momentálne pokojne pokračujú smerom do centra mesta, na čele zhromaždenia nesú slovenskú štátnu vlajku a v rukách mnohých sa objavili aj zástavy, ktoré sú pravdepodobne symbolom občianskeho združenia Nové slobodné Slovensko (NSS).
Práve to sa rozhodlo zorganizovať dnešné podujatie, ktorým chcú pokojne vyjadriť odmietavý postoj občanov k násiliu v rôznych podobách. Podľa zástupcu NSS Radovana Novotného je zhromaždenie tiež reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali 8. augusta v Šarišských Michaľanoch, ako aj protestom proti policajnému zásahu voči tamojším demonštrantom.
Organizátor podujatia Radovan Novotný už v inštruktáži vyzval účastníkov akcie, aby sa zdržali akýchkoľvek prejavov, ktoré by boli zámienkou na zrušenie tohto zhromaždenia, a aby nevyvolávali konflikty.
Sprievod, ktorý tvoria prevažne mladí ľudia väčšinou oblečení v čiernych odevoch, pokojne smeruje k budove divadla Jonáša Záborského, kde by mal program zhromaždenia pokračovať prejavmi organizátorov a vystúpením niektorých hostí.
Protestujúci kričali heslá \"Policajný štát, nenechá nás spať\" a pokrikmi vyzývali aj okoloidúcich Prešovčanov, aby sa k nim pridali. Priebeh akcie je však pokojný, v okolí nevidno ani väčšie množstvo policajtov, aj keď často na autách prechádzali v okolí autobusovej stanice.
 

Vyberte región